Veredelings & selectie doelstellingen Orientalis

Binnen het kruisingsprogramma van Orientalis staat bruikbaarheid voorop. De cultivars voortkomende uit het veredelings programma van Orientalis moeten iets toe voegen aan het bestaande hyacinten assortiment. Dit betekent dat uitgegeven soorten minimaal gelijkwaardige eigenschappen aan de gangbare cultivars moeten hebben. Teelbaarheid en broeibaarheid staan voorop!

Noviteiten

Binnen de kleuren geel, oranje en rood valt nog veel te verbeteren betreffende de teelbaarheid en broeibaarheid. Orientalis richt zich op een algehele opschaling van de bruikbaarheid van deze kleuren doormiddel van een kritisch, intensief veredeling en selectie programma.

Love Affair.jpg 0585.jpg Bestseller.jpg     

 

Kleurmutanten

Ook kleurmutanten worden bij Orientalis niet over het hoofd gezien. Een groot voordeel is dat kleurmutanten over het algemeen dezelfde eigenschappen als hun moeder hebben. Dit biedt grote voordelen in de teelt maar vooral ook in de broeierij. Hieronder een lichtroze mutant uit All Stars, een roze mutant uit Moody Blues, een roze mutant uit Aladdin en een roze mutant uit selectie 5033.

Mutant All Stars.jpg  Mutant Moody Blues.jpg  Roze mutant Alladin (1).jpg  Mutant 5033.jpg

Selectie

Om zo goed mogelijke hyacinten op de markt te kunnen introduceren heeft Orientalis een reeks eisen opgesteld waaraan alle selecties moeten voldoen. De selecties worden op meerdere momenten beoordeeld: Bij de eerste selectie vanuit het zaaisel tijdens de broei in december, na de eerste holresultaten, bij de afbroei van de eerste bollen die na het hollen tot 16/+ zijn gegroeid en tijdens de opteelt naar een vermarktbaar partij. De eisen gedurende de eerste selectie zijn als volgt.

  • Stevigheid
  • Knopkleur
  • Vroegheid
  • Bolkwaliteit
  • Bladkleur
  • Broeibaarheid
  • Houdbaarheid
  • Geur

Bij latere beoordelings momenten komen de eerder genoemde eisen terug. Verder worden de selecties op ziektegevoelligheid, teelbaarheid en broeibaarheid beoordeeld. Ook worden er proefjes bij commerciele broeiers uitgezet, en worden er regelmatig telers uitgenodigd om bij onze kraam te kijken. Wij achten de mening van deze professionals zeer belangerijk, en nemen deze serieus mee in de beoordeling van onze selecties.